منظور از بهترین روش کاشت مو چیست؟
شاید استفاده از واژهی بهترین چندان مناسب نباشد و بهتر است بگوییم «
مناسبترین» روش کاشت مو. مناسبترین روش کاشت مو روشی است که بهترین نتایج را
برای شما به ارمغان بیاورد و کمترین میزان استرس را
به شما وارد کند. البته این معادله برای تمامی انتخابهای زندگی هم صادق است؛ یک طرف دستآورد و یک طرف هزینه.
دستآورد کاشت مو مشخص است، پر کردن نواحی بدون موی سر به شکلی که زیبایی و جوانی شما را بازیابی کند. در بخش هزینه عوامل زیادی وجود دارند، از استرسها و صدمات روشهای کاشت مو گرفته تا هزینههای مالی و زمانی. روشهای کاشت مو در سالهای اخیر رشد چشمگیری داشتهاند. تقریباً تمامی آنها کمتهاجمی یا با حداقل تهاجم هستند، نتایج بسیار خوبی دارند و عوارض جانبی کمی را شامل میشوند. برای همین هر کدام در جای خودشان میتوانند عملکرد فوقالعادهای داشته باشند.
دلیل این تاکید این است که بهترین روش کاشت مو با توجه به شرایط شما تعیین میشود. هدف ما رسیدن به بهترین نتایج کاشت مو با کمترین میزان آسیب، هزینه و استرس برای متقاضیان عزیز است. برخی از عواملی که در انتخاب یک روش کاشت مو موثرند، عبارتاند از:
- میزان طاسی شما چقدر است؟
- وضعیت بانک مویتان چگونه است؟
- وضعیت خوب شدن زخمهایتان چطور است؟
- آیا از بیماری خاصی رنج میبرید؟
- به چه تراکمی میخواهید برسید؟
- پوست سر شما چقدر انعطافپذیری دارد؟
- چند روز برای کاشت مو زمان دارید؟
چه روشهایی برای کاشت مو وجود دارد؟
خوشبختانه روشهای کاشت مو تنوع بالایی دارند و این باعث شده که تعداد بیشتری از متقاضایان کاشت مو بتوانند کاشت موی موثر و با تراکم عالی دریافت کنند. تفاوت اصلی روشهای مختلف کاشت مو در شیوه و تکنیک برداشت گرافتها است. مثلاً در روش FUT برداشت به شکل نواری انجام میشود و در روش FIT فولیکولها را به شکل واحدی استخراج میکنیم.
یادتان باشد که در مورد کاشت مو یک قانون کلی وجود دارد:
هرچه برداشت گرافتها بهتر انجام شود، نتیجهی کاشت مو بهتر میشود.
در بین روشهای مدرن و استاندارد کاشت مو، روش FUT باسابقهترین و
روش میکروگرافت جدیدترین روش در ایران است. در ادامه میخواهیم توضیحی مختصری راجع به هر کدام از روشهای کاشت مو بدهیم و مزایا و معایبشان را بررسی کنیم. به این ترتیب میتوانید با سنجیدن این نکات بهترین روش کاشت مو برای خودتان را انتخاب کنید.
در مورد روشهای FUT و FIT بیشتر توضیح دادهایم چون این دو روش پایهی سایر روشهای کاشت مو هستند.
بررسی روش کاشت موی FUT
در گذشته وقتی از کاشت مو حرف میزدیم، همه بلافاصله به یاد زخمهای نواری پشت سر میافتادند. زخم نواری نشانهی اصلی
کاشت مو به روش FUT است. در این روش پزشک از پوست پشت سر یا بالای گوش شما نواری از پوست را برداشت میکند. سپس در زیر میکروسکوپ فولیکولهای موجود در نوار پوستی را استخراج کرده و دانه به دانه در محلهای خالی پوست سر میکارد.
زمانی که روش FUT ابداع شد به شکلی بدون رقیب بهترین روش کاشت مو به حساب میآمد. با ابداع روش FIT و روشهای جدیدتر مثل SUT و Micro FIT طرفداران این روش کمتر شدند ولی هنوز هم به عنوان یکی از موثرترین روشهای کاشت مو در دنیا شناخته میشود.
مزایا و برتریهای روش FUT
- روش FUT (به علت دشواری کمتر و سرعت بیشتر) هزینههای کمتری نسبت به سایر روشها دارد.
- کل مراحل کاشت مو به روش FUT در یک روز انجام میشود.
- برای کاشت مو به روش FUT نیازی به تراشیدن موها نیست.
- چون FUT سریعتر است، فولیکولها مدت کمتری خارج از بدن هستند و احتمال آسیب دیدنشان کمتر میشود.
- فرآیند استخراج فولیکولها در روش FUT در زیر میکروسکوپ انجام میشود. برای همین تعداد فولیکولهای سالم استخراج شده در واحد زمان بیشتر است. همچنین درصد خطای ناشی از ابزار جراحی کمتر میشود.
- فولیکولهای استخراج شده در روش FUT دائمیترین موها را دارند. قویترین فولیکولهای سر به شکلی متراکم در محلی قرار گرفتهاند که برداشت نواری پوست از آن منطقه انجام میشود.
معایب و محدودیتهای روش FUT
- بزرگترین عیب روش FUT جای زخم نواری در محل بانک مو است. برش نواری پوست عملی تهاجمی است و با خونریزی همراه است.
- زخمهای بزرگتر سختتر خوب میشوند. زخمهای سایر روشهای کاشت مو مثل FIT، SUT یا MicroFIT به شکل سوراخهایی با قطر کمتر از یک میلیمتر هستند. اما زخم روش FUT بزرگ است. به همین جهت هم مدت بیشتری طول میکشد که خوب شود و هم ممکن است مدت بیشتری باعث ناراحتی و درد شما شود.
- بعد از کاشت مو به روش FUT نباید ورزشهای سنگین انجام دهید زیرا خطر بزرگ شدن جای زخم و گوشتی شدن آن وجود دارد.
- کسانی که پوست سر سفتی دارند یا پوستشان انعطافپذیری مناسبی ندارد نمیتوانند با روش FUT مو بکارند. همچنین در متقاضیان جوان، افراد ورزشکار و افراد با سابقهی ایجاد زخمها گوشتی بهتر است از روش FUT استفاده نشود.
- با استفاده از روش FUT نمیتوان موهای ظریف پایین گردن، موهای صورت و موهای بدن را برداشت کرد.
آیا کاشت مو به روش FIT بهترین روش کاشت مو است ؟
اول از همه باید بدانید که
کاشت مو به روش FIT در دنیا با نام FUE شناخته میشود و بهترین روش کاشت مو در جهان معرفی شده است. نام صحیحتر FUE مخفف عبارت «استخراج واحدهای فولیکولی» است. اگر یادتان باشد گفتیم که فولیکولها در روش FUT به شکل نواری برداشت و به شکل دانه دانه کاشته میشوند. در روش FIT، هم برداشت و هم کاشت فولیکولها به شکل واحدی یا همان دانه دانه انجام میشود.
چه شد که روش FIT ابداع شد؟
روش قدیمیتر FUT در زمان ابداع شدنش بهترین روش کاشت مو به حساب میآمد. تا پیش از ابداع این روش، کاشت مو به شکل
دستهای صورت میگرفت. یعنی مثلاً یک دستهی ۱۰-۱۲ تایی از مو را در محلهای دچار طاسی میکاشتند. درست مثل موی سر عروسکهای قدیمی. روش FUT اولین روشی بود که از واحدهای فولیکولی استفاده میکرد. هر واحد فولیکولی شامل یک فولیکول و ۱ تا ۳ تار مو است. برای همین مشکل غیرطبیعی شدن کاشت مو برطرف شد.
یک از مشکلات اساسی روش FUT این بود که برای تعداد بسیاری از متقاضیان قابل انجام نبود یا به زحمتش نمیارزید. مثلاً کسانی که سابقهی ایجاد زخمهای گوشتی داشتند، نمیتوانستند با روش FUT مو بکارند. چون زخم نواریشان بدشکل شده و شکل سرشان را بدریخت میکرد. یا مثلاً کسانی که طاسیهای کوچک و محدودی داشتند، باید درد و زحمت بسیاری را تحمل میکردند تا مو بکارند.
مشکل دیگر FUT برداشت نواری پوست بود. برای برداشت این نوار باید برشی با عمق متوسط در پوست ایجاد شود؛ زیرا فولیکولهای مو در لایههای میانی پوست قرار دارند. بعد از جدا کردن نوار پوستی، جراح پوست بخشهای بالا و پایین نوار را به هم بخیه میزند. پس برداشت نواری با خونریزی، بخیه و نهایتاً دشواریهای بعد از عمل همراه است.
روش FIT چگونه مشکل را برطرف کرد؟
در روش FIT و سایر روشهای برپایهی آن مثل روش SUT و MicroFIT جراح از ابزار خاصی استفاده میکند که با ایجاد سوراخهایی به قطر ۱ میلیمتر و کمتر، تنها یک واحد فولیکولی را از سر خارج میکند. این ابزار در روشهای مختف به شکلها متفاوتی است ولی در روش FIT «پانچ میلیمتری» نام دارد.
به کمک ابزارهای دقیق برداشت و روش FIT دیگر نیازی به ایجاد برش بر روی سر نیست. پس خبری از خونریزی و بخیه هم نیست. ابزار برداشت سوراخهایی میکروسکوپی روی سر ایجاد میکند، خونریزی آن یک قطره هم نمیشود و بدون نیاز به بخیه التیام مییابد. برای همین روش FIT به کاشت موی بدون جراحی معروف شد. البته این روش هنوز هم یک عمل جراحی محسوب میشود چون نیاز به اتاق جراحی، پزشکان ماهر، تیم درمانی و وسایل دیگر دارد. با این وجود روش FIT آنقدر کمتهاجمی است که با لقب «بدون جراحی» یا «غیر جراحی» شناخته میشود.
مزایا و برتریهای روش FIT
- مهمترین مزیت روش FIT کمتهاجمی بودن آن است. در این روش دیگر از زخم نواری خبری نیست. زخمهای بسیار کوچک ایجاد شده به سرعت خوب میشوند و معمولاً درد و ناراحتی نیز ندارند.
- انعطافپذیری کم پوست سر یا سابقهی ایجاد زخمهای گوشتی برای متقاضیان کاشت مو به روش FIT محدودیتی ایجاد نمیکنند و بهترین روش کاشت مو برای این افراد روش FIT یا سایر روشهای برپایهی آن (مثل SUT یا MFIT) است.
- در روش FIT میتوان از موهای نازکتر را برداشت کرد که برای طبیعیسازی کاشت مو کاربرد دارند. همچنین میتوان از فولیکولهایی از ناحیه ریش یا بدن استخراج کرد که به روش BHT معروف است.
- بعد از کاشت مو محدودیتی برای ورزش و فعالیتهای بدنی وجود ندارد.
معایب و محدودیتهای روش FIT
همانطور که گفتیم در روش FIT برداشت و استخراج فولیکولها به شکل واحدی انجام میشود. یعنی جراح برای استخراج مثلاً ۱۰۰۰ فولیکول باید ۱۰۰۰ سوراخ کوچک روی پوست شما ایجاد کند و هربار فولیکولها را با دقت بالایی بیرون بکشد. این کار در روش FUT سادهتر است چون زیر میکروسکوپ و در خارج از بدن انجام میشود. اما در FIT جراح مستقیم روی پوست سر شما کار میکند.
اجرای روش FIT نیاز به مهارت و تجربهی بالای جراح دارد. هرچه جراح ماهرتر باشد، محدودیتهای روش کمتر میشوند.
با توجه به توضیحاتی که دادیم، اولین گروه از معایب و محدودیتهای روش FIT چنین میشود:
- مراحل ایجاد سوراخهای ریز و استخراج فولیکولها با ابزارهای دستی (پانج و پنس) بسیار زمانبر است.
- به طور کلی درصد فولیکولهای سالم استخراج شده کمی کمتر از روش FUT است. البته مهارت جراح در این مورد تعیین کننده است و می تواند آن را به زیر ۵ درصد برساند.
- فولیکولها زمان بیشتری را در خارج از بدن سپری میکنند و احتمال آسیب دیدنشان بیشتر است.
- جدا از محدودیتهای مربوط به سرعت، روش FIT مشکل دیگری هم دارد. به طور کلی کیفیت فولیکولهای برداشت شده در این روش مقداری کمتر از روش FUT است. کمی پیشتر اشاره کردیم که دائمیترین موهای سر به صورت متراکم در ناحیهای قرار گرفتهاند که برداشت نواری پوست در روش FUT از آنجا صورت میگیرد. در روش FIT باید سوراخهای برداشت فولیکول مو را با فواصل مشخصی ایجاد کنیم. اگر سوراخها خیلی به هم نزدیک باشند، خطر ایجاد اسکار وجود دارد.در روش FIT فولیکولها را باید از ناحیهای با وسعت ۵ برابر بیشتر از آن نوار پوستی در روش FUT برداشت کنیم. به این ترتیب خواهناخواه مجبور به استخراج تعدادی فولیکول کمکیفیت میشویم که احتمالاً در آینده دچار ریزش میشوند. به همین علت برای کسانی که تراکم کمی در بانک مو دارند، احتمالاً روش FUT بهترین روش کاشت مو است.پس محدودیت بعدی چنین میشود:
- در روش FIT احتمال برداشت فولیکولهای کم کیفیتی که ممکن است در آینده دچار ریزش بشوند، بیشتر است.
سایر محدودیتهای روش FIT شامل موارد زیر هستند:
- روش FIT زمانبر است و معمولاً برای رسیدن به تراکمهای بالا به دو روز کار نیاز دارد.
- این روش به علت زمانبری و دشواری گرانتر است.
- موهای سر حتماً باید تراشیده شوند.
یک نکتهی مهم : در نظر داشته باشید در حالتی که جراح در مورد هر دو روش کاشت مو تجربه و مهارت یکسانی داشته باشد، نتایج روش FUT بهتر و مطلوبتر است.
روشهای جدیدتر کاشت مو چیست ؟
گفتیم علت ابداع روش FIT، تهاجمی بودن روش FUT بود. روش FIT کمتهاجمی بود ولی همانطور که اشاره کردیم، محدودیتها و معایبی داشت. به مرور زمان تکنیکهای جدیدی بر پایهی روش FIT ابداع شدند که مشکلات این روش را برطرف و محدودیتهایش را بهبود بخشیدند. روشهای جدیدتر بهتر، سریعتر و موثرترند ولی بازهم نمیتوان یکیشان را به عنوان بهترین روش کاشت مو معرفی کرد.
-
کاشت مو به روش SUT
در کاشت مو SUT برای استخراج گرافتها از دستگاهی خودکار استفاده میشود. روش SUT از همان قوانینی تبعیت میکند که در روش FIT وجود دارد. ولی استفاده از دستگاه اتوماتیک سرعت کار را بالا میبرد.
مزایا و معایب روش SUT
تمامی مزایا و معایب روش FIT برای روش SUT نیز صادق است؛ اما برخی از معایب روش FIT برطرف شدهاند:
- سرعت بالاتر و امکان کاشت مو کامل در یک جلسه
- اگر جراح تبحر کافی در کار با دستگاه را داشته باشد، خطر آسیب به گرافتها کمتر و دقت برداشت بیشتر از روش FIT است. ولی اگر جراح مهارت کافی را نداشته باشد، خطر صدمه دیدن گرافتها بیشتر از روش FIT میشود.
- همچنان کیفیت گرافتها کمتر و خطر آسیب دیدن آنها بیشتر از روش FUT است.
- هزینه روش SUT بیشتر از روشهای FIT و FUT است.
کاشت مو به روش Micro FIT
کاشت مو به روش Micro FIT یا MFIT جدیدترین تکنولوژی برداشت مو است. این روش همانند روش FIT فولیکولها را به شکل واحدی استخراج میکند. تفاوت میکرو اف آی تی با سایر روشهای کاشت مو استفاده از ابزارهای بسیار دقیقتر و ظریفتر برای برداشت موها است. به طور کلی در بین روشهای زیر مجموعه روش FIT، میتوان از Micro FIT به عنوان بهترین روش کاشت مو نام برد.
مزایا و معایب روش Micro FIT
تمامی مزایا و معایب روش FIT برای روش Micro FIT نیز صادق است؛ اما برخی از معایب روش FIT برطرف شدهاند:
- استفاده از ابزار دقیقتر باعث بهبود کیفیت گرافتها و زیباتر شدن نتایج کاشت مو میشود.
- امکان کاشت مو بدون تراشیدن سر وجود دارد.
- هزینه بالاتر نسبت به سایر روشهای کاشت مو
- نیاز به بانک موی قوی با امکان برداشت ظریف فولیکولهای مو