برای ریزش و یا نازک شدن بیش از حد موهای ریش و سبیل، دلایل متعددی وجود دارد. در ادامه به چند مورد از مهمترین این موارد اشاره شده است.
- ژنتیک
اولین دلیل به مسائل ژنتیکی مربوط میشود. اختلالات ژنتیکی عموما پی از 20 سالگی در فرد ظاهر می شوند. نتیجه این اختلالات ممکن است ریزش مو، ابرو و یا ریش و سبیل باشد.
- هورمونها
سطح هورمونها در بدن، تعیین کننده مسائل بسیار زیادی برای شما خواهند بود. فولیکولها برای کامل شدن فرآیند رشد موها، به هورمونهایی خاص نیاز دارند. حال اگر این هورمونها ترشح نشوند، ممکن است افراد هرگز شاهد رشد مو در صورتشان نباشند.
- بیماری آلوپسیا
بیماری آلوپسیا از جمله بیماریهای نادری است که برخی مردان بدان مبتلا میشوند. در این صورت فرد مبتلا شاهد شکلگیری لکههایی بر روی صورت خود خواهد بود. لکههایی که هیچ تار مویی در آنها رشد نمیکند. البته این وضعیت قابل درمان است و در مواردی حتی خود به خود هم از بین میرود.
تفاوتهای کاشت مو و کاشت ریش و سبیل
برای بسیاری از افراد، همواره این سوال به وجود میآید که چه تفاوتی بین روند کاشت مو در سر و در ریش و سبیل وجود دارد؛ تفاوتها میان این دو فرآیند، معمولا چندان عمیق به نظر نمیرسند اما به طور کلی، ویژگیهای موی سر، تفاوتهایی با ویژگیهای مو در ناحیه ریش و سبیل دارد. رشد موها به طور معمول از بدو تولد آغاز میشوند، اما ریش و سبیل از دوران بلوغ در چهره مردان رشد میکنند. علاوه بر آن ریش و سبیل با آندروژن تقویت میشوند اما افزایش فعالیت آندروژن در بدن، ممکن است ریزش موی سر را به دنبال داشته باشد، همچنین نحوه رشد ریش و سبیل و تراکم آن نیز با موی سر متفاوت است؛ به این صورت که تراکم ریش و سبیل معمولا کمتر از تراکم موی سر در افراد مختلف است.
روشهای کاشت ریش و سبیل
متدهای مختلفی برای کاشت ریش و سبیل مورد استفاده قرار میگیرند؛ این روشها تفاوتهایی با هم دارند که معمولا روشهای جدیدتر دارای کارایی و نتیجهای بهتر خواهند بود. اساسا در عملهای زیبایی، همواره روشها و متدهایی جدید پشت سر هم از راه میرسند، اهمیت روشهای جدیدتر به دلیل جبران برخی از ضعفهای متدهای قبلی است که باعث میشود هر بار امتیاز تازهای به روشهای جدید اضافه شود؛ البته در این میان افرادی نیز هستند که همواره ترجیح میدهند به سراغ روشهای سنتیتر و امتحان پس دادهتر عملهای زیبایی بروند، اما به طور معمول بیشتر افراد دوست دارند که از آخرین تکنولوژیها، به روزترین روشها و کم ریسکترین راهها استفاده کنند تا قبل، حین و بعد از عمل، خیال راحتی از نتایج کار داشته باشند. در زیر چند روش پرطرفدار در حوزه کاشت ریش و سبیل معرفی شدهاند:
1. روش FUT
در این روش پزشک متخصص بعد از اعمال بیحسی موضعی به صورت نواری از بانک مو، مو برداشت میکند، این نوار بین 3 تا 4 اینچ بوده و دارای گرافتهای کوچکی است که هر کدام چند تار مو روی خود دارند؛ این گرافتها را بر روی ناحیهی گیرنده کاشت میدهند.
2. روش FUE، FIT و SUT
این سه روش نامبرده شده در موارد خاصی در کاشت ریش و سبیل مورد استفاده قرار میگیرند و هر چند در کاشت مو نتیجه خوبی داشتهاند اما در کاشت ریش و سبیل رایج نمیباشند. احساس درد در این روشها بسیار کم بوده و جای زخم چندانی روی صورت فرد باقی نمیماند؛ در نتیجه دوران بهبودی آن، سریعتر طی خواهد شد. با این وجود شاید فرد با انتخاب این روش، به تراکم دلخواه در ریش و سبیل خود دست پیدا نکند، افرادی که از این فرآیند برای کاشت مو در سر بهره میبرند، به دنبال تراکم حداکثری نیستند و تنها یک روند موفقیتآمیز برای بازگشت مو به سر است؛ اما در ریش و سبیل، بسیار مهم است که شما به تراکم زیاد برسید تا نتایجی کاملا طبیعی به دست بیاورید.
3. روش S.MicroGraft
این روش جدیدترین و بهترین روش کاشت ریش و سبیل محسوب میشود که تمام معایب روشهای قدیمی کاشت ریش و سیبیل را برطرف کرده و هیچگونه اسکار جراحی از خود به جای نخواهد گذاشت؛ همچنین به علت کاشت در سایز میکرو بیمار شاهد ظرافت فوقالعاده و تراکم بسیار بالایی خواهد بود، از این روش با عنوان تریکوفیتیک اسکارلس میکروگرافت نیز یاد میشود. این تکنیک، بهترین و طبیعیترین نتیجه ممکن را برای فرد به ارمغان میآورد، چرا که تنها یک یا دو گرافت به صورت همزمان برداشته میشوند و هر کدام به صورت جداگانه، پروسه کاشت را پشت سر میگذارند؛ میکروگرافت علاوه بر بازگرداندن ریش و سبیل به چهره شما، در درمان بیماریهایی مثل آلوپسی نیز موثر است. ناگفته نماند که این تکنیک نوین، حتما باید تحت نظر یک پزشک مجرب و ماهر صورت بگیرد تا بیمار به نتایج دلخواه خود برسد.
مراقبت های قبل از کاشت ریش و سبیل
برای اینکه بیماران بتوانند به نتایج ایدهآل و مورد انتظار خود از کاشت ریش و سبیل برسند انجام برخی از مراقبتهای قبلی شدیدا توصیه میشود.
- توصیه میشود قبل از عمل یک یا چند جلسهی مشاوره با پزشک خود داشته باشید. در این جلسات پیشینهی پزشکی و درمانی شما مورد بررسی قرار میگیرد. و یک سری آزمایشات نیز میبایست انجام شود. تا در صورت نیاز داروهای خاصی برای شما در حین عمل کاشت ریش و سبیل استفاده شود. در این جلسات مراقبتهای قبل از عمل نیز به شما ارائه خواهد شد.
• پیشنهاد میشود حتما شب قبل از عمل حمام کنید.
• لیست یک سری داروهای قبل از عمل همچون مکملها و ویتامینها به شما داده میشود. تا از چند روز پیش از عمل آنها را مورد استفاده قرار ندهید. زیرا باعث افزایش خونریزی در نواحی زخمها میشوند.
• اگر داروی خاصی مصرف میکنید نیز باید به پزشک خود اطلاع دهید. تا اگر نیاز به قطع یا مصرف بیشتر آنها وجود دارد، توصیههای لازم را به شما ارائه دهد.
مراقبت های بعد از کاشت ریش و سبیل
-
- بطور کلی فرایند کاشت ریش و سبیل ممکن است بین 4 تا 8 ساعت طول بکشد. و این زمان بسته به مقدار کم پشتی مو در این نواحی میتواند متغیر باشد. بهتر است یک نفر همراه شما باشد تا پس از اتمام کار تا منزل همراهیتان کند و روز اول را کنار شما بماند.
- در طی روزهای بعد از عمل باید مراقب باشید که بر روی صورت نخوابید. تا هیچگونه فشاری به نواحی کاشت ریش وارد نشود. دقت داشته باشید که تا 5 روز اول بعد از کاشت نباید به محل کاشت و برداشت مو رطوبت برسد.
- پماد موضعی آنتی بیوتیک نیز علاوه بر داروهای خوراکی بر روی موضع استفاده می شود. پس از 5 روز می توان با آب و صابون به آرامی محل را شستشو داد. داروهایی نیز توسط پزشک تجویز میشوند. که برای شستشو بانک و دریافت کننده مو باید استفاده قرار گیرند.
- تمیز نگه داشتن صورت پس از انجام کاشت ریش و سبیل، از اهمیت ویژهای برخوردار است. چرا که از بروز انواع عفونت در ناحیه انجام کاشت مو، جلوگیری میکند.
- بعد از دو هفته می توانید صورت خود را اصلاح کنید. اگر صورتتان دارای قرمزی است می توانید از آنتی هیستامین نیز استفاده کنید.
فواید و مزایای کاشت ریش و سبیل
ریش و سبیل پرپشت و زیبا مزایایی نیز با خود به همراه دارد. و باعث میشود که بتوانید در دورههای مختلف زندگی، چهرههای متفاوتی را برای خود بسازید. در نتیجه همواره از چهرهای زیبا برخوردار خواهید بود. چرا که داشتن موی صورت جز جدایی ناپذیر زیبایی مردان است. کاشت مو در این ناحیه باعث میشود مردان ریش و سبیل یک دست و مرتبی داشته باشند. میتوانید طرح مورد نظر برای ریش خود را برگزینید و آن را بر روی صورت خود توسط پزشکتان طراحی کنید. مزایای کاشت ریش و سبیل فقط به جنبههای ظاهری و زیبایی آن مربوط نمیشود. و از نظر سلامت نیز میتواند بر روی صورت تأثیر بگذارد. وجود ریش و سبیل در ناحیه صورت میتواند از بیماریهای پوستی چون سرطان پوست و ایجاد آلرژی جلوگیری میکند.
برخی افراد زخم و اسکار بر روی صورت خود دارند و یا دارای شکاف لب میباشند. با این روش میتوان پوششی مناسب بر روی این نواحی در چنین افرادی ایجاد کرد. در واقع میتوان از کاشت ریش و سبیل چندین هدف را دنبال کرد و صورت را بهبود بخشید. کاشت ریش و سبیل درد چندانی نداشته و این یکی از امتیازهای بزرگ این نوع عمل محسوب میشود. دوران ریکاوری کاشت ریش و سبیل بسیار کوتاه است و شما را برای مدتی طولانی درگیر نخواهد کرد. میتوان گفت نتایج نهایی کاشت ریش و سبیل کاملا طبیعی خواهد بود. این نتایج دائمی بوده و فرد پس از گذشت چندین سال نیازی به انجام دوباره این عمل نخواهد داشت.
روشهای جایگزین کاشت ریش و سبیل
افرادی که به هر دلیلی قصد ندارند به سراغ کاشت ریش و سبیل بروند، میتوانند روشهای دیگری را نیز در نظر بگیرند، البته آنها باید در نظر داشته باشند که این روشها، به اندازه فرآیند طبیعی کاشت ریش و سبیل موثر نیستند و معمولا نمیتوانند نتایجی دائمی را به دنبال داشته باشند. برای آشنایی بیشتر این روشها در زیر آورده شدهاند:
• ماینوکسیدیل
ماینوکسیدیل، یک داروی تایید شده از سوی سازمان غذا و داروی آمریکا به شمار میرود؛ البته دانشمندان همچنان کاملا مطمئن نیستند که استفاده این دارو، موجب افزایش رشد مو خواهد شد یا نه؟ استفاده اصلی ماینوکسیدیل، در کاهش فشار خون است؛ اما گفته میشود که این دارو چرخه خون را در فولیکولها نیز تقویت میکند. گردش خون بیشتر در فولیکولها، به معنای رسیدن هورمونها و مواد معدنی بیشتر به ریشهها و رشد بیشتر است. ماینوکسیدیل به شیوههای مختلفی نظیر فوم یا مایع وجود دارد و باید دو بار در طول روز مورد استفاده قرار بگیرند.
• ویتامینها
ترکیب انواعی از ویتامینها مثل بیوتین که برای رشد مو به کار میروند، میتوانند کیفیت ریش و سبیل را تقویت کنند و به عنوان راهی برای بهبود کیفیت ریش و سبیل در صورت مورد استفاده قرار بگیرند، البته این ویتامینها به هیچ وجه نمیتوانند موجب رشد موهای جدید شوند اما میتوانند پروسه رشد موهای فعلی را تقویت کنند.
• تغییر سبک زندگی
برای داشتن ریشهای بهتر و سالمتر، بعضی از افراد باید سبک زندگی خود را تغییر بدهند؛ یک رژیم غذایی خوب و سرشار از مواد مغذی، تمرین و فعالیت فیزیکی، کاهش استرس و خواب کافی ممکن است وضعیت نامطلوب ریش و سبیل شما را بهبود بخشد.
از کاشت ریش و سبیل چه میدانید؟
کاشت ریش و سبیل میتواند فواید زیادی داشته باشد. و علاوه بر زیباتر شدن فرد، مشکلاتی مانند زخمها و اسکارها را هم بر روی صورت بپوشاند. معمولا زمانی که پوست دچار زخم یا سوختگی میشود، مشکلاتی مانند عدم رویش مو در این نواحی اتفاق میافتد. که سبب میشود فرد به سمت عمل کاشت ریش و سبیل هدایت شود. برخی افراد طرح خاصی را برای ریش خود میپسندند. بنابراین ترجیح میدهند طبق طراحی که در نظر خود دارند کاشت برایشان انجام شود. از این رو ممکن است فقط نواحی خاصی از صورتشان نیاز به عمل کاشت مو داشته باشد.
طراحی خط ریش بر اساس سلیقهی فرد انجام میشود. اما شرایط بانک مو و ناحیهی گیرنده نیز ممکن است بر روی آن اثرگذار باشد. فرد میتواند پیش از کاشت ریش و سبیل، تصاویری از مدل ریش و سبیل مد نظرش را به پزشک ارائه دهد. و او را در جریان مدل دلخواه خود بگذارد.
نحوه رویش موهای جدید صورت بعد از کاشت ریش و سبیل
کاشت مو در ناحیهی ریش و سبیل باید بر اساس خط رویش مو انجام گیرد. ممکن است بسته به جایی که کاشت در آن انجام میشود زوایای رویش نیز نیاز به تغییر داشته باشند. از این رو باید کاملا با ظرافت انجام شود. بعد از کاشت لکههای قرمز و متورمی بر روی صورت دیده میشوند. این لکهها مربوط به زخم ایجاد شده برای جاسازی گرافت است. این زخمها بسیار کوچک و ریز بوده اما تعدادشان زیاد خواهد بود. پس از گذشت مدت زمانی زخمها شروع به ترمیم شدن میکنند. این زمان بسته به شرایط بدنی فرد ممکن است از یک تا سه هفته متغیر باشد. و بیمار در این مرحله شاهد پوسته اندازی صورت خواهد بود. و تاولها به صورت پوستههایی تیره رنگ شروع به ریزش میکنند.
حدود دو هفته بعد از این عمل، موهای کاشته شده شروع به ریزش خواهند کرد. به این فرآیند شوک ریزش مو میگویند. این فرایند در طی کاشت مو و کاشت ابرو نیز صورت میگیرد و جای هیچ گونه نگرانی نیست. موهای ریخته شده پس از اتمام مرحله خواب فولیکول دوباره رشد خواهند کرد. که این فرایند حدود یک تا دو ماه طول میکشد. موهایی که مجددا رشد کردهاند دارای ظاهری کاملا طبیعی و زیبا بوده و خط رویش استانداردی خواهند داشت. ولی به طور معمول 6 تا 8 ماه طول میکشد تا پرپشتی مو نیز کامل شود. و شما بتوانید این موها را مانند ریش و سیبیل طبیعی بتراشید.
عوارض کاشت ریش و سبیل
بطور کلی روشهای قدیمی کاشت ریش و سبیل با عوارضی همراه بود. که با توجه به پیشرفت تکنولوژی و استفاده از ابزارهای جدید در روشهای نوین کاشت دیگر این عوارض دیده نمیشوند. در روشهای قدیمی متقاضیان با مشکلاتی دست و پنجه نرم میکردند. غیرطبیعی بودن ریش، تراکم پایین مو، خواب نامناسب موهای صورت، و عوارض بیهوشی از جمله مشکلات متدهای قدیمی بود. تمامی این مشکلات با روی کار آمدن روشهای کاشت نوین که بدون نیاز به بیهوشی انجام میگیرند از بین رفتهاند. علاوه بر آن به کمک ابزارهای ریز از خونریزی و ایجاد زخمهای دردناک و عمیق نیز جلوگیری میشود. و زاویهی رویش و خط ریش بسیار طبیعی و زیبایی ایجاد میشود. ناگفته نماند که گاهی اوقات ریش کاشته شده از ریش طبیعی نیز زیباتر و پرپشتتر است. در این میان عوارض محدودی مانند مشکلات دوره نقاهت وجود دارد. مشکلاتی نظیر درد در ناحیه بانک مو و کاشت، تورم صورت و بدخوابی را میتوان جز عوارض این عمل دانست. که بعد از چند روز محو میشود و مشکل جدی را برای بیمار به وجود نخواهند آورد.
هزینه کاشت ریش و سبیل
قطعا هزینهی کاشت ریش و سبیل برای افراد زیادی حائز اهمیت است. هزینههای کاشت مو در هر کلینیکی متفاوت است. این هزینهها به عوامل مختلفی نظیر تخصص و مهارت پزشک، خدمات کلینیک و… بستگی دارد. کاشت ریش و سبیل نسبت به کاشت مو حساسیتهای بیشتری دارد. بنابراین این نوع کاشت به مهارت و تخصص بیشتری نیاز دارد. و همین عامل موجب میشود تا هزینهی آن نسبت به کاشت مو بیشتر باشد.
مراحل کاشت ریش و سبیل
اقدام برای کاشت ریش و سبیل شامل مواردی است که باید قبل از شروع به کار آنها را طی کنید. برای این منظور قطعا باید جلساتی با پزشک خود قبل از کاشت مو داشته باشید. همچنین آزمایشاتی نیز باید انجام دهید که سلامت شما مورد بررسی قرار گیرد. در این جلسات سوابق پزشکی شما بررسی شده و برای عمل آماده خواهید شد. همچنین طرح رویش مو بر روی صورتتان را انتخاب میکنید. و نواحی که باید کاشت مو در آن جا انجام گیرد مشخص میشود. بعد از طی شدن تمامی این کارها نوبت به روز انجام پروسه کاشت میرسد. به این صورت که برای کاشت ریش و سبیل در روز موعد به کلینیک مراجعه میکنید. و در قدم اول علامتگذاری برای ناحیهی کاشت انجام میشود.
در مرحله بعدی ناحیهی بانک مو در اندازهی مناسب تراشیده میشود. و سپس به کمک مواد بیحسی موضعی آماده کاشت میشود. و نوار گرافتهای مو به کمک دستگاه و پانچ از روی بانک مو برداشت میشوند. بانک مو برای ریش معمولا پشت گوش و پشت سر است. البته ممکن است فرد در این نواحی دچار مشکل باشد. در این صورت ممکن است از موهای بدن نیز بتوان به عنوان بانک مو استفاده کرد. گرافتهای برداشت شده به صورت برشهایی با دو یا سه فولیکول مو بستهبندی شده و فریز میشوند. این نوار مو زیر میکروسکوپهای مخصوص جدا شده و سپس آنها را به واحدهای فولیکولی تبدیل میکنند. سپس فرد برای کاشت ریش و سبیل آماده میشود. میتوان این کار را در حالت نشسته نیز انجام داد. بی حسی موضعی در ناحیهی صورت انجام میشود. و بسته به خط ریش که فرد انتخاب کرده است زاویهی رویش در بخشهای مختلف مشخص میشود. سپس شکافهایی به اندازهای در حدود 0.7 میلیمتر ایجاد شده و تارهای مو در آن قرار داده میشوند. ممکن است از بیهوشی نیز برای کاشت ریش و سبیل استفاده شود. و میتوان گفت این عوامل بیشتر به شرایط بیمار و تخصص پزشک بستگی دارد.
چه کسانی کاندید کاشت ریش و سبیل هستند؟
کسانی که برای کاشت ریش و سبیل به کلینیکهای کاشت مو مراجعه میکنند گروههای متنوعی را تشکیل میدهند. برخی از این افراد به صورت ژنتیکی مشکل رویش مو در ناحیهی صورت دارند. همچنین در خانواده و اطرافیان آنها نیز معمولا این مشکل دیده میشود. این گروه ممکن است به صورت کامل ریش و سبیل نداشته یا دچار کم پشتی مو در این ناحیه باشند. همچنین در برخی مواقع آسیبهای وارده به صورت مانند سوختگی، زخم و … باعث میشود تا فولیکولهای مو در این نواحی از بین بروند. در این افراد کاشت ریش و سبیل علاوه بر ترمیم موی این ناحیه سبب ایجاد پوشش بر روی زخم و سوختگیها نیز میشود. علاوه بر آن کاشت ریش و سبیل برای افرادی که میخواهند ریشهای ضخیمتر و پرتری داشته باشند یک راهکار خوب و موثر است. البته هیچ یک از این افراد نباید درگیر بیماریهای پوستی، عفونی، هورمونی و متابولیک باشند. همچنین میبایست از یک بانک موی قدرتمند برخوردار باشند.
سؤالات متداول کاشت ریش و سبیل
1- آیا کاشت ریش و سبیل یک روش دائمی است؟
بله، موهای کاشته شده از نواحی مانند پشت سر و پشت گوش برداشت میشوند. این موها حتی در ریزشهای ارثی نیز کمتر دچار آسیب میگردند. و از آنجا که مقاومتشان بیشتر است باعث ایجاد موهای دائمی بر روی صورت خواهند شد.
۲- دوره استراحت بعد از عمل چند روز است؟
گفتنی است روشهای جدید اکثرا بدون بیهوشی انجام میشوند و زخم خاصی هم ندارند. بنابراین میتوانید روز بعد از عمل زندگی عادی خود را از سر بگیرید. اما به دلیل وجود التهاب تا چند روز ممکن است خودتان ترجیح دهید چند روزی را در خانه بمانید.
۳- زمان عمل کاشت ریش و سبیل چقدر طول میکشد؟
میزان سطح کاشت ریش و سبیل برای هر فرد میتواند متفاوت باشد. بنابراین زمان لازم برای آن هم میتواند متغیر باشد. اما در حالت کلی بین 2 تا 10 ساعت زمان نیاز خواهد بود.
۴- رشد موهای کاشته شده در صورت چگونه است؟
موهایی که برای پیوند ریش و سبیل استفاده میشود معمولا از ناحیهی پشت سر گرفته میشود. رشد این موها نیز مانند موهای سر است. البته رشد در ماههای اول ممکن است به علت ریزش موی کاشته شده دچار اختلال شود. ولی از ماه سوم تا چهارم به بعد یک ریش طبیعی با رشدی استاندارد خواهید داشت. و میتوانید بگذارید تا ریش جدیتان بلند شود.